Het doorvoeren van duurzame maatregelen in uw bedrijfsvoering en uw gebouw zijn goed voor het milieu omdat er efficiënter met energie omgegaan wordt. Er zijn dan ook een aantal subsidie mogelijkheden / fiscale voordelen om duurzame maatregelen te stimuleren binnen organisaties. Voorbeelden hiervan zijn:

 

ISDE
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je een subsidie krijgen voor het aanschaffen van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Dit is een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken

Energie-investeringsaftrek (EIA)
U kunt als organisatie 58% van uw investering in energiezuinige technieken en duurzame energie aftrekken van uw fiscale winst. Zo hoeft u dus over een lager bedrag belasting te betalen. Voorbeelden van duurzame investeringen waar de EIA op toegepast kan worden zijn bijvoorbeeld:

  • Start-stopsysteem voor vrachtwagenmotor
  • Ketel of kachel gestookt met biomassa
  • Friteuse (gasgestookt HR-frituurtoestel)
  • Gasgestookte (stoom)convectieoven
  • Isolatie
  • Koel- of vrieskast (energiezuinige professionele koel- of vrieskast)
  • LED-verlichting
  • Condenserende warmtewisselaar voor stoomketels of productie- of droogprocessen
  • Warmte- en koudeopslag in de bodem (aquifer)

Voor de volledige lijst verwijzen wij u door naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De milieu-investeringsaftrek biedt u als organisatie de mogelijkheid de fiscale winst van uw onderneming te verlagen. U kunt tot 36 procent (13,5%, 27% of 36%) van het investeringsbedrag in milieuvriendelijke technieken in mindering brengen op de fiscale winst. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Hierdoor betaald u minder belasting.

Wilt u weten welke milieuvriendelijke technieken in aanmerking komen voor de MIA? kijk dan in de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Door uw investering in milieuvriendelijke technieken af te schrijven in het jaar waarin u dat het beste uitkomt, vermindert u de fiscale winst. U hoeft over het jaar dat u meer afschrijft minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen.  Het is mogelijk om 75% van de investering al in het jaar van aanschaf af te schrijven. De overige 25% schrijft u wel regulier af.

Wilt u weten welke milieuvriendelijke technieken in aanmerking komen voor de MIA? kijk dan in de Milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voor meer informatie over de verschillende subsidiemogelijkheden en het aanvragen hiervan kunt u geheel vrijblijvend onderstaande contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.